A TTM 2016. április 8-10. közötti tanulmányútja

Pintér Zoltán képe

A TTM 2016. április 8-10. közötti tanulmányútja

 

Egy csodálatos kora nyárias hetet követő hétvégére baljós időjárási körülményeket jeleztek előre a meteorológusok. Legalábbis a betervezett 16-17 km-es gyalogtúra szempontjából kedvezőtleneket.

Szombaton az abaújszántói labdarúgó szakosztály jóvoltából jutottunk el a Regéci-medencébe. Az U11 és 13 korcsoportok focistái Göncön játszottak, kedvünkre buszukkal tettek egy kis kitérőt a Regéc-Mgyoróska útelágazásig.

A sárga jelzésen szándékoztunk haladni, amelyből néha-néha meg is találtunk egyet-egyet. Ugyanígy jártunk a Gergely-hegy keleti oldalában vezető zöld jelzéssel is. Szerencsére a táj szépsége kárpótolt bennünket. A regéci Vár-hegy és a regéci nagy kaldérát övező peremhegyek látványa, az éledő természet megannyi jele adott a tél után igazi töltekezést. Szerencsére nem esett. A Gergely-hegy és a Borsó-hegy nyergében levő Fehér-kúti vadászház után a Sólyom-kő irányában egyre több fagyaprozódásos jelenséget figyelhettünk meg, hatalmas andezitsziklák lábánál húzódó törmeléklejtőket. Az igazi látványosság a 700 m magasan lévő Sólyom-kő sziklacsoport volt. 15-20 m magas függőleges sziklafalai, a padosan megszilárdult andezitláva szerkezetét jól mutatják. Lapos tetejéről gyönyörű kilátás lett volna, de ezt a párásság meggátolta. Az ebéd elfogyasztása után szomorú emlékhely felé vettük az irányt. A 757 m magas Borsó-hegy csúcsához közel letarolt erdő jelezte a szlovák légierő Koszovóból hazatérő repülőgépének katasztrófa helyszínét. Az emberi figyelmetlenség itt 42 áldozatot követelt 2006. január 19-én. Megrendítő látvány a kifordult fák közötti 42 kopjafa, 42 fiatal élet szomorú szimbóluma. Innen Hejce faluba ereszkedtünk le, ahol igazán kedvező benyomásokat szereztünk. A 250 fő körüli lakosú falu rendezett képe meggyőzően mutatja, hogy összefogással, akarattal a hátrányos helyzet is előnyössé alakítható. Innen a vasútállomásig tartó 2,5 km-es úton beigazolódott az időjárási előrejelzés, jókora zuhét kaptunk a nyakunkba. Este a borvidék tradíciójának megfelelően pincelátogatáson vettünk részt. Jól sikerült.

A vasárnap délelőttöt az abaújszántói Krakó és Sátor-hegy megmászásával töltöttük. A két szép alakú riolitvulkánt 402 és 328 m-es magasságuk ellenére nem könnyű meghódítani. A vadcsapás jellegű turistaösvény és a két tető kökénybozótosa igazi kihívást jelentett. A Sátor-hegy DK-i oldalán feltárásban figyelhettük meg a riolit habláva közé ékelődött perlites kőzetsávot. A Sátor-hegy tetején elhelyezett kereszt tövéből vettünk búcsút a környező szép vidéktől, amennyire a Szerencsi-öblözet felől benyomuló felhők lehetővé tették.

2016. április 11.

                                    Pintér Zoltán

                                    TTM vezető